Bettrelaterade beteendestörningar

Hästen är ett bytesdjur och döljer smärta för att inte uppfattas som ett lättfångat byte. Ett bett placerat i munhålan orsakar smärta som hästen reagerar på lika snabbt som vi själva rycker undan handen när vi håller på att bränna oss. Vår kropps smärtreaktion är inte viljestyrda – inte hästens heller. Vi skriker om det tar ont – det gör däremot inte hästen vilket gör det svårt att bedöma när våra tygeltag ger upphov till smärta.

 

 cook bild 6Sedan 15 år tillbaka finns forskning som visar hur hästar reagerar på  bettorsakad smärta i munhålan. Eftersom hästen är tyst så blir hästens beteende en viktig informationskälla för oss.

Bråkiga hästar och vidlyftiga tygeltag har ofta koppling till smärtreaktioner som gör hästen väldigt svåra att hantera och det kan leda till allvarliga incidenter.

 

Hästar som har problem med bett kan uppvisa många av de över 100 beteenden som studier kopplar samman med användning av bett, några av dem finns illustrerade på planschen som du hittar under Produkter.

plansch_bett

 

 

 

 

 

 

Forskning har visat att problembeteenden som har en koppling till att hästen reagerar på bettet försvinner när det tas bort.

 

Varför blir tungan blå?

illustration 42

 

Ett bett kan klämma tungan ner mot de vassa lanerna och om eftergift inte ges kommer trycket mot tungan att leda till minskad blodförsörjning i tungan som tapppar muskeltonus. Den blir sladdrig, blåfärgad och får ej längre plats i munnen. Därför bråkar travhästen med bettet.

 

 

 

Läs En studie om plötslig död hos kapplöpningshästar under KusNews.

 

VILL DU HA HQs NYHETSBREV?