Därför bråkar travhästen med bettet

Travhästar är tävlingsinriktade och ibland svåra att hantera när de är laddade inför start eller efter det blivit omstart. När hästen felat och ska tas ut ur fältet kan det behövas kraftiga tömtag för att få stopp. En hårt pullande häst i spets som får tryck utifrån blir allt mer svårbemästrad. Efter startrusningen pullas det upp ibland och fältet packas och hästarna som berörs stegar och far och skakar på huvudet.  Vissa hästar har svårt att hantera sidoförflyttningar och felar när kusken styr ut. Andra har problem redan på volten och drar nästan tömmen ur kuskens hand. 

 

Bråkar hästar när de gör så där?

Svaret på den frågan är ett rungande NEJ! Dessa hästar smärtreagerar för att tömtagen gör att bettet gör dem illa i munnen. Ju längre tid bettet har tryckt mot tandkött och munhålans mjuka vävnad desto ondare blir det och desto mer desperat blir hästen.  En häst som ”bråkar” med bettet är alltså ett tecken på att hästen upplever smärta av bettet i munhålan. Kuskar som blir hängande i tömmen, utan eftergift, ger mycket smärtsamt punkttryck där bettet ligger. Prova håll en penna liggande mot pekfingret med ett jämnt tryck – låt tiden motsvara en värmning i tre bakvarv så får du en uppfattning om hur punkttryck mot underliggande ben känns.

 

Vad är det som tar ont?

Lägg två bordsknivar med eggen uppåt på var sida om ditt pekfinger och låt knivtoppen sticka ut en aning framför pekfingret. Ungefär så ser lanerna ut – den tandfria delen av underkäkens ben där bettet ligger an. Pekfingret motsvarar munnens golv.  Klä in knivseggarna med ett tunt lager benhinna med munslemhinna ovanpå – så ser det ut där bettet ligger an när hästen backat bak tungan eller lagt den över bettet . Om hästen har tungan under bettet så blir alltså tungan pressad ner mot de vassa lanerna.  Oavsett vad hästen gör så tar det ont – bettet leder till bekymmer.

 

”Stenhård i munnen”

Hästar har olika personlighet och även en unik munhåla vilket gör att ingen häst är den andre lik när det gäller hur de reagerar på bettets rörelser i munnen. Detta i kombination med kuskens tömtag gör det är svårt att se generella mönster i hur hästar beter sig. Det finns dock några punkter som är generella:

Hästar smärtreagerar och blir oregerliga på olika sätt:

Flykt => stekheta och pullar

Fight => bråkar och krigar emot

Fruktan => kastar, vänder, vill inte gå in på banan

Blockerade => parkerar, istadiga, stannar i volten, tar inte styrning

Den bråkiga hästen som är stenhård i munnen har alltså i själva verket väldigt ont i munnen. Det som kännetecknar många svårkörda hästar är att de är väldigt lugna och trevliga att hantera när de ej är i arbete. Deras svårtyglade humör sitter inte i dem själva utan är kopplat till utrustningen vi använder.

 

”Het så han nästan kvävde sig”

Bett och tömtag påverkar även huvudhållningen vilket i sin tur påverkar hästens andning. En häst vars ”luftslang” blivit vikt till följd av tömtagen får alltså inte i sig tillräckligt med syre vilket stressar. Hästen försöker räta ut huvud och hals för att kunna andas normalt och utifrån kuskens perspektiv så blir den bara mer hetsig. Veterinär Robert Cooks forskning visar att många fall av ”sudden death”, dödsstörtning under lopp, är kopplade till bett och tömföring.

 

Ett bytesdjur skriker inte om det tar ont

Det absolut viktigaste att ha i åtanke när vi hanterar hästar är att förstå den bakomliggande orsaken till deras smärtreaktioner. Ett bytesdjurs överlevnadsinstinkt vilar på strategin att mörka allt som tar ont för att ej dra rovdjurets blickar till sig. Hästen som ligger på i spets klipper med öronen oavsett hur den mår.  Hästen håller masken och håller tyst vilket ställer stora krav  på oss som håller i tömmen. En häst som blöder i munnen efter lopp måste ses som ett misslyckande – även om den var först i mål.

 

Den bråkiga hästen

Hur löser vi det. Det traditionella sättet är att anbringa utrustning som förhindrar eller begränsar beteendet – exempelvis spärrgrimma (gapa för att komma undan bettet)  och springrem (köra upp huvudet för att ta sig undan bett som trycker i gommen) .

Ett annat sätt är att ta bort grundorsaken och låta hästen få vila munhålan – HHBB-huvudlaget.