Föreläsningar

Här nedan finns exempel på föreläsningar med olika teman. Kontakta mig för upplägg, anpassning av föreläsningen och pris på en föreläsning som matchar just er verksamhet. I priset ingår alltid marknadsföring via Horsequality Sweden ABs kanaler – om arrangören vill att föreläsningen ska vara en öppen föreläsning.

Kontakta Maria 070- 686 88 20,  kontakt@horsequality.se

______________________________________________________________

HOVKAPSELN OCH DESS INRE

hoven1HELDAGSKURS inkluderar dissekerad hovkapsel och riktiga hovar och ben vid sidan om teoretiska genomgången.

HALVDAG samma frågeställningar men med fokus på teori.

Kurser om hovkapseln och dess inre och hur hoven fungerar i arbete. Vad består hovkapseln av och vad ingår i den? Vilka strukturer gör vad? Vilka belastningar ska hoven hantera? Hur gör den det? Vad är en balanserad hov och vilka konsekvenser får en obalanserad hov för hästen? Vilken betydelse har kötthoven inuti hovkapseln och hur påverkas den av tillståndet i hovkapseln.

FEEDBACK från en kursdeltagare:

Då var julen avklarad sammanfattningsvis har den varit toppen. Igår var jag på kurs hos Kerstin Kemlén o Maria de handlade om hovens uppbyggnad, funktion och orsak- verkan utifrån flera olika perspektiv. Kan rekommendera alla som har häst att gå kursen, du blir inte hovslagare;-) nej det är inte tanken utan du lär dig förstå hur hoven är uppbyggd o fungerar och därmed få förståelse för hur en felaktigt skodd häst måste kompensera och vilka konsekvenser som uppstår. Passar på att tacka Kerstin o Maria för en mkt intressant och trevlig dag i Råskället.

Feedback från andra deltagare:

Ja kursen var verkligen bra och startade många tankar och inte minst frågor. Igår kväll tog jag in hästen och synade hovarna ordentligt. Hästen verkade mycket fundersam över vad jag höll på med.”

 

”Det var jätteintressant innehåll i kursen. … jag kollade ju naturligtvis på hovarna med andra ögon ikväll :-). Det finns nog allt saker att förbättra på pyttefötterna, framförallt fram. Det här blir något bra att ha med sig i verktygslådan och funderingsbanken i framtiden.”

 

 _____________________________________________________________

HOVBOK – ett koncept för långsiktig hovvård

hovKC

En kvällsföreläsning för er som vill bli delaktiga i hovvården. Utifrån begreppen utvärdera – balansera – stimulera presenteras hästägarnas möjligheter att själva bidra till förbättrad hovhälsa.  Horsequality Sweden ABs modell för egenkontroll – HOVBOK – är en journal som dokumenterar hovslagarens/hovvårdarens och hästägarens arbete med hovvård. Ger spårbarhet och möjligheter till uppföljning och utvärdering av insatser. Egenkontrollen tar hänsyn till hästens arbetsuppgifter och de krafter som hovarna då måste hantera – besvarar frågor kring vad hästens hovar klarar av i dagsläget och vad som behöver undvikas respektive satsas på.

 

 _____________________________________________________________

 BETTET ELLER INTE? VAD HÄNDER MED HÄSTEN NÄR DEN FÅR ETT BETT I MUNNEN?          VAD HÄNDER MED OSS NÄR VI TAR I TYGLARNA?

Föreläsningen grundar sig på professor emeritus Robert Cook, Tufts University, USA,  forskningsresultat. Han har studerat bettets inverkan på hästhälsa, har utvecklat ett bettlöst huvudlag. Hans forskning väcker en mängd frågor som berör kulturen kring hästar och traditioner som vi hästfolk följer vars effekter vi kan behöva bli mer medvetna om.

 

 _____________________________________________________________

 PASSAR RUMPAN I SADELN?

IMG_3175En föreläsning om sits, balans och skelettet i sadeln. Utformningen av ditt skelett kan du inte göra något åt. När vi sitter i sadeln är det sittbenen som bär din vikt i sadeln och benen hänger fritt vilande mot sadeln. Hur du balanserar bålen ovanför sittbenen påverkar muskelspänningar i kroppen och det i sin tur påverkar hästens balans och möjlighet till rörelse. Din balans påverkar även kontakten med hästen via tygeln. Utanpå skelettet finns muskler och det är viktigt att din rumpa får plats i sadeln. Sätets utformning behöver passa såväl ditt bäcken som din muskulatur. Alla som vill får ta med sig sin sadel och får en personlig analys av sin sits. Här kanske du får svaret på dina funderingar: Varför känns sadeln obekväm? Passar mitt bäcken till sadeln? 

PS. Under sadeln finns hästen …

 

_____________________________________________________________

 ALEXANDERTEKNIK

Alexandertekniken är en metod för självkännedom. Fokus ligger på att du ska bli medveten om vad som sker hos dig när du gör det du gör. 

rita

Här på bilden ser vi två personer som ritar med två olika sätt att vara i sina kroppar medan de gör det de gör.  

Hur påverkas vi av hur vi använder våra kroppar? Gör det någon skillnad på sikt? 

 

Under föreläsningen får du en genomgång i grundläggande anatomi, praktiska övningar för att bli varse vanliga rörelsemönster och förslag på hur du kan arbeta vidare med att stämma ditt instrument i din vardag. 

 ALEXANDERTEKNIK – för ryttare

Som ryttare sitter du på en annan individs kropp som du dessutom påverkar fysiskt och psykiskt. Föreläsningen riktar in sig på begrepp som balans, kontakt, följsamhet både för kropp och sinne, rädsla, oro eller prestationsångest har omedelbara effekter på hur väl kroppen fungerar. 

 

_____________________________________________________________