Föreläsningar

Här nedan finns exempel på föreläsningar med olika teman. Kontakta mig för upplägg, anpassning av föreläsningen och pris på en föreläsning som matchar just er verksamhet. I priset ingår alltid marknadsföring via Horsequality Sweden ABs kanaler – om arrangören vill att föreläsningen ska vara en öppen föreläsning.

Kontakta Maria 070- 686 88 20,  kontakt@horsequality.se

______________________________________________________________

HOVKAPSELN OCH DESS INRE

hoven1HELDAGSKURS inkluderar dissekerad hovkapsel och riktiga hovar och ben vid sidan om teoretiska genomgången.

HALVDAG samma frågeställningar men med fokus på teori.

Kurser om hovkapseln och dess inre och hur hoven fungerar i arbete. Vad består hovkapseln av och vad ingår i den? Vilka strukturer gör vad? Vilka belastningar ska hoven hantera? Hur gör den det? Vad är en balanserad hov och vilka konsekvenser får en obalanserad hov för hästen? Vilken betydelse har kötthoven inuti hovkapseln och hur påverkas den av tillståndet i hovkapseln.

FEEDBACK från en kursdeltagare:

Dagen handlade om hovens uppbyggnad, funktion och orsak- verkan utifrån flera olika perspektiv. Kan rekommendera alla som har häst att gå kursen, du blir inte hovslagare 😉 nej det är inte tanken utan du lär dig förstå hur hoven är uppbyggd o fungerar och därmed få förståelse för hur en felaktigt skodd häst måste kompensera och vilka konsekvenser som uppstår.” G.L

Feedback från andra deltagare:

Ja kursen var verkligen bra och startade många tankar och inte minst frågor. Igår kväll tog jag in hästen och synade hovarna ordentligt. Hästen verkade mycket fundersam över vad jag höll på med.”

 

”Det var jätteintressant innehåll i kursen. … jag kollade ju naturligtvis på hovarna med andra ögon ikväll :-). Det finns nog allt saker att förbä

ttra på pyttefötterna, framförallt fram. Det här blir något bra att ha med sig i verktygslådan och funderingsbanken i framtiden.” 

 

 _____________________________________________________________

BALANCE MANAGEMENT 

IMG_3175En föreläsning om sits, balans och skelettet i sadeln som baserar sig på ALEXANDERTEKNIK och SCIENCE OF MOTION.

Balans är kroppens svar på gravitationens fråga: Hur och var håller du balansen idag?

 

DU

Utformningen av ditt skelett kan du inte göra något åt. När vi sitter i sadeln är det sittbenen som bär din vikt i sadeln och benen hänger fritt vilande mot sadeln. Hur du balanserar bålen ovanför sittbenen påverkar muskelspänningar i kroppen och det i sin tur påverkar hästens balans och möjlighet till rörelse. Din balans påverkar även kontakten med hästen via tygeln. Utanpå skelettet finns muskler och det är viktigt att din rumpa får plats i sadeln. Sätets utformning behöver passa såväl ditt bäcken som din muskulatur. Alla som vill får ta med sig sin sadel och får en personlig analys av sin sits. Här kanske du får svaret på dina funderingar: Varför känns sadeln obekväm? Passar mitt bäcken till sadeln? 

 

HÄSTEN

Hästen står på fyra ben och balanserar sig i mångt och mycket med sitt huvud och sin hals. Dess kropp är byggs för att hantera vikten som hänger under ryggraden och inte för att bära vikt ovanifrån. Eftersom bröstkorgen hos en häst hålls upp via en muskelslinga har den rätt stor rörlighet emellan hästens framben. Det är bröstkorgens placering som avgör hur resten av kroppen balanserar sig och precis som för oss är det viktig att fråga sig  hur hästen hanterar relationen till gravitationen MED oss på ryggen.

 

ALEXANDERTEKNIK

Alexandertekniken är en metod för självkännedom. Fokus ligger på att du ska bli medveten om vad som sker hos dig när du gör det du gör. 

rita

Här på bilden ser vi två personer som ritar med två olika sätt att vara i sina kroppar medan de gör det de gör.  

Hur påverkas vi av hur vi använder våra kroppar? Gör det någon skillnad på sikt? 

 

Under föreläsningen får du en genomgång i grundläggande anatomi, praktiska övningar för att bli varse vanliga rörelsemönster och förslag på hur du kan arbeta vidare med att stämma ditt instrument i din vardag. 

 

SCIENCE OF MOTION 

Konceptet är utvecklat av Jean Luc Cornille, utbildad vid Saumur i Frankrike och med erfarenhet från tävlingar i alla dicipliner och höga klasser. Han har under många år ställt samman moderns forskning kring de fyrfota djurets rörelsemekanik och med det som grund har han utvecklat ett program för uppbyggnadsträning för en hållbar häst, om du vill tävla med den, som även fungerar som rehabilitering av hästar med skador pga felaktiga rörelsemönster. 

 

_____________________________________________________________