Fyllaktig skötare bra för topphästen?!

”Jasså, det är Hagman som tränar idag…”

Så har det låtit när hästar gått i hage istället för i vagn. Har för några år sedan testat  Hagmans träning med GPS för att se hur mycket mina hästar rör sig i hagen. De kom upp i 10 km/dygn bara genom att  mingla i en hagen uppe på gården och det var väldigt tydligt på vilka vägar de gick och var de valde att dra upp farten.

Nu  har jag en betydligt större hage som slingrar sig ner till en björkskog och över en bäck och förutom Hagman så bistår för närvarande även Myggman och Knottman men sina unika träningsinslag. Hästarna rör sig över längre sträckor nu och kan komma upp i högre hastighet också – undrar hur fort det går när de kommer farandes ….?? 

Jag blir nyfiken…. ska jag sätta GPS i grimman…. ELLER

Varför inte mäta hela rörelsemönstret … var travar de och i vilket tempo, galoppsträckor, steglängd, wow vilka mätmöjligheter! Det går ju att ta reda på allt om deras rörelser i hagen!

Rörelsemönstret går att detaljstudera mäta  via sensorbaserade mätning av rörelsemönster.

Vid en närmare eftertanke så skulle jag nog inte placera sensorerna i senskydd och släppa iväg hästen vind för våg med de dyrbara små mätsensorera på benen… Jag kan nästan se framför mig hur en häst står i bäcken och plaskar med vatten upp till knät … 

Oavsett så är ju mätningar av Rörelsemönster  intressanta i många andra situationer också –

 

All rörelse är bra för kroppen förutsatt att kroppen får återhämtning emellanåt

En yngling från grannbyn, en riktig lustigkurre,  frågade om hästarna var betesputsare… Frågan fick mig att tänka på att gräs- och skogshagar ger hästen möjlighet att välja vilka byggstenar de vill ur växtligheten och samtidigt krävs en del fotarbete under den selekteringsprocessen. Boxfångar går miste om rörelserna och får byggstenar placerade mitt framför näsan.  Nätutfodrade hästar födosök består av ensidig rörelse av nacke och hals och ytterst lite fotarbetet vilket gör att de går miste om flera timmars rörelser trots att de vistas ute i det fria..

 

Planerad träning och oförberedd vila

Ibland kanske vi tränar för mycket?! Rida varje dag kanske sliter mer än det bygger? Det beror ju på hur man tränar och vad man gör. Speed kills – det vet vi.

En amerikans travguru som var med i travbibeln Champion, minns inte vem av dem det var, sa vid ett annat tillfälle att det bästa för en topphäst var dåligt väder och en fyllaktig skötare för då kunde det mitt i allt bli en dag med oplanerad vila. Tror nog att dagens forskare skulle instämma i vilodagens nytta för topphästen.

 

Träning bryter ner och återhämtning bygger upp.

Hur ska man balansera träning och vila för att inte skador ska uppstå?!

/Kerstin