Gör billigt verktyg för hästtandvård

Om hästen fått besvär på tandradens yttersida så går det förvisso att spola ren munhålan med vattenslangen och använda vattenpistol för att få vätska att nå upp efter tandradens utsida.

Här kommer ett tips på ett verktyg som gör att du kan föra upp vätska på utsidan av tandraden exakt till den tand som ska behandlas. Den gör det möjligt för dig att göra det hästtandläkaren anser vara nödvändigt.

Du behöver inte joxa med munstegen och det bästa av allt, du kan tillverka den själv och komponenterna är så billiga att alla får slantar över.

 

För bra för att vara sant?!  Bedöm själv!

 

1 st begagnad 30 ml spruta => GRATIS

30 cm  bränsleslang 4*7 => 19 kr/meter på OK/Q8 => 6 KRONOR

 

billig utrustning för tandvård

Billig egentillverkad utrustning för hästtandvård

Koppla bränsleslang på spruta, sug in vätskan. Låt vätskan vara kroppstempererad så blir det behagligare för snälla hästen.

För in slangen i  mungipan och låt den vandra uppåt i kinden utmed tandradens yttersida  till den kommer i nivå med den skadad tanden. Slangen är mjuk och behaglig så snälla hästen tar det med ro. Töm sprutan när du är på rätt plats. Du slipper få  vätska som rinner in i tröjärmen eller hamnar överallt utom dit du ville att den skulle fara.

Om hästen tuggar om och slangen råkar hamna mellan tänderna så gör det ingen skada på vare sig hästen eller slangen, på sin höjd får slangen punktering och du får istället en duschslang som sprider vätskan även bredvid den skadade tanden.

 

Ta en tjugo och dra till närmaste mack, gör investeringen och köp plåster för det som blir över.

 

Det sista inköpstipset gäller speciellt  dig som har en utpräglad ”slangtuggare” till häst, en sån som du helst skulle vilja sätta på munstegen på för att få tillgång till munnen …

Jag har en sån själv som hela tiden joxade in slangen mellan tänderna istället för att låta den ligga i kinden. När man då – som jag – tar till fingrarna för att styra in slangen i rätt läge, så ställer det krav på ett visst mått av koncentration vilket jag inte hade. Pekfingret hamnade mellan tänderna på ”slangtuggaren” och vilken färg stallgolvet fick behöver man inte vara professor för att räkna ut … 

 

fingret som kom mellan tänder

 

 

 

 

 

Nå, ska du till OK/Q8 …  ?

 

/Kerstin