Gul öronpropp och hårtork i stallapoteket

Kajsa Fia hade fått ett hålrum i innerväggen i tådelen på ena framhoven. Hade inte visat någon hälta eller värme innan hålet upptäcktes i samband med balansering. Inne i hålet fanns jord, sand och små vassa gruskorn. Och mikroorganismer som underminerat grottans innersta  del som smulats sönder.

 

Hålrummet var cirka 25 mm djupt och drygt 10 mm i diameter – med andra ord både för stort och även lokaliserat på fel ställe – där hovens överrullning sker. Material kommer att tränga in i hålet varje steg hästen tar. Slår jag på en sko får mikroorganismerna tak över huvudet och slipper trängas med grus. Gör jag rent så blir det fuktigt inne i grottan vilket svamp och bakterier gillar.

 

Hålrum ska man ta på fullaste allvar – om de tillåts utvecklas ostört kan det leda till stora problem. Efter en första rejäl rengöring upprepade jag DAGLIGEN följande koncept:

 

1. OM det fanns jordpartiklar eller död vävnad i hålrummet så tog jag bort det.

2. Spolade ur hålet med vattenslang eller spruta.

3. Snabbtorkade hålrummet med hårtork.

4. Spolade ur hålet med hovdesinfektionsmedel Sanogene.

5. Blåste med hårtorken till dess hålrum med omgivning blivit helt torrt.

6. Pluggade igen hålrummet med gul öronplugg så främmande partiklar inte trängde in i hålet under tiden fram till nästa rengöring dagen därpå. Öronpluggen tog jag ur med hjälp av en söm. Pluggen skyddade hålet under körning och satt kvar till nästa dag.

7. Balanserade hovkapseln ofta och hästen kördes dagligen – utan skor. 

 

Och fort försvann hålrummet. Finns intet kvar något spår efter hålrummet. Tådelen är frisk. Hur kommer det sig att konceptet fungerade?

I vårt kunskapshäfte ”Håll koll – förebygg HOVINFEKTION” hittar du ledtrådar till svaret.