Julen och ett nytt år står för dörren!

Idag är det sista november och vi går med stora steg rakt mot jul och nyår.

Under DECEMBER månad får du 15% RABATT på några av HQ’s egna produkter, hovstimuleringsmaterial och utbildningsplanschen om bettrelaterade problem.

Hovstimuleringsmaterial

1 par rehabsulor borde alltid finnas i hästens sjukvårdslåda. OM din häst får fång är något av det bästa du kan göra att fästa ett par rehab sulor på hovarna i väntan på veterinären. Anledningen är att hästen får ett jämnt och mjukt underlag under hoven som ger stöd för hela hovens undersida. Skulle det vara så illa att det finns risk för hovbensrotation eller sänkning ”hänger” inte hovbenet fritt i luften utan möts av ett bra underlag som stöttar upp foten inuti hoven. Rehabpadden ger med sitt stöd också en viss smärtlindring  Hur du fäster rehabpadden på hoven visar anvisningen som följer med varje par.

Bettrelaterade problembeteenden

Dr Robert Cook har forskat länge på bettets inverkan på hästar och kommit fram till en serie beteenden som kan vara en indikation på att hästen reagerar på bettet. På planschen visas några av dessa beteenden genom Ulf Abrahamssons klockrena illustrationer. 

17 november 2015 publicerades Dr Cooks rapport, sammanfattningen kan du läsa via länken nedan

Bit-induced asphyxia in the racehorse as a cause of sudden death

 

En presentation av hela rapporten finns att läsa på engelska via horsetalk.co.nz 

I korthet menar Dr Cook att ”Plötslig död är ett problem skapat av människan som börjar i munnen och skapar allvarliga problem i strupe, lunga och hjärta. Eftersom bettet bryter läpparnas försegling under ansträngande träning, förstörs det vakuum som bör vara i munnen, den mjuka gommen släpper sin nedfällda position och luftvägarna kollapsar. Döden uppstår via kvävning, vätska i lungorna och hjärtstillestånd.”

 

Bettets vara eller inte vara är en aktuell fråga. Det du kan göra som hästägare är att skaffa dig kunskap om bett, utformning av olika bett, lära dig läsa din hästs reaktioner och ta hjälp av HQ’s tygeltrycksmätare som visar din kontakt med hästens mun via tygel och bett.

Goa glada helger till er alla!