Hur blir du en ”tygelraring” i år?

Det är en spännande tid på året! En underbar tid när vi ryttare inte sitter till häst utan under en gran  och skakar julklappar. Är det ett nytt schabrak? Å nej, det doftar som en flaska parfym. (Du, vi gillar att lukta häst!) Och kolla in det långa smala paketet… Det är bara måste vara det vackra paret nya tyglar från skyltfönstret, eller hur?

 Men vänta, innan vi öppnar paketet, låt oss fråga oss själva: ”Är jag en tyglelraring?”

relaxed-dressage-horse

 Ja, det stämmer. Tygelraring. En ryttare som är rar med hästens tyglar.

 Under de senaste åren har forskare undersökt tyglarnas användning för att bättre förstå hur detta verktyg påverkar hästen, hur vi använder dem och vilka typer av spänningar vi skapar. Deras arbete hjälper oss rida våra hästar mer etiskt och göra våra  en rättvisare partner i denna lagsport som ridning är. Med andra ord, det hjälper oss att bli ”rara” med våra händer och dessa tyglarna.

 För att vi alla kan bli de bästa tyglelraringarna har The Horse vänt sig till världens experter den här julen för att ta del av deras vetenskapligt baserade råd om vänlig tyglelanvändning. Här är vår topp-10-lista över råd för tygelraringar som gäller året runt:

 

  1. Tillämpa inlärningsteori. Först och främst, kom ihåg att tyglar är ett kommunikationsverktyg, inte ett styr- och pådrivsanordning. Så läs på om inlärningsteori och hur du tillämpar vetenskapen bakom eftergift (negativ förstärkning).

 ”Hästen lär sig genom eftergift, så fokus bör alltid vara mer på att lätta på trycket i tygeln än att skapa det. Det är ett motsatt tankesätt än vad många människor är vana vid. ”- Marie Eisersiö, MSc, fakulteten för veterinärmedicin och boskapsskötsel, Svenska Lantbruksuniversitet (Uppsala, Sverige)

 

 ”Lätta på trycket så snart hästen börjar ge rätt svar. Att ävenbelöna försöket att utföra det rätta svaret har visat sig minska nivån av tygelkontakt och ökad inlärning och prestation hos hästen. Hästar kan tränas att reagera på mycket subtila signaler, och ju lägre tryck, desto lägre risk för skador. ”- Janne Winther Christensen, PhD, Faculty of Agricultural Sciences, Århus universitet (Tjele, Danmark)

 

  1. Undvik prylar som stör tyck/eftergift. Vi kanske tror elastiska delar och andra ”mjuka” enheter kan göra ritten mer behaglig för hästen. Men vetenskapen visar att om de hindrar direkt kommunikation med hästens mun kan de leda till oklara signaler som förvirrar och det går emot inlärningsteori.

 

”Använd tyglar som tillåter ryttaren att känna hästens mun så att de kan lätta något på trycket så snart och så fort som möjligt.” – Hayley Randle, PhD, Equitation Science Department, Duchy College (Cornwall, UK)

 

  1. Ta reda på hur 5 Newton känns. Tygeltryck mäts i Newton, och forskarna har konstaterat att trycket i en häst mun bör vara mellan ca 5 till 10 Newton. I den verkliga världen, när man rider, vad betyder det?

 

”Om du är osäker på hur det känns, sätt en liter mjölk eller ett halvt kilo mjöl i en påse och håll den med fingret. Det du känner är 10 Newton med mjölken, eller 5 Newton med mjölet. Och detta tryck är vad hästar normalt kan att acceptera av fri vilja som till exempel i ett försök att nå mat. ”- Uta König von Borstel, PhD, University of Göttingen (Göttingen, Tyskland)

 

RTD

 

  1. Ännu bättre, ta reda på ditt riktiga tygeltryck. Inget överträffar att känna till din verkliga styrka, särskilt när det gäller att visa effekter på din hästs välbefinnande. Och en särskild notering: testa att rida med och utan handskar.

 

”Ett bra nyårslöfte bör vara att rida en eller två gånger med en tygeltrycksmätare. Tygeltrycksmätare blir alltmer tillgängliga och de kan ge användbar information – om du är beredd att konfrontera dig med verkligheten och se hur vänligt du är (eller inte) med din häst mun. ”- René van Weeren, DVM, PhD , Dipl. Väsentliga klimatvariabler, Institutionen för Equine vetenskaper, Utrecht University (Utrecht, Nederländerna)

 

”Vetenskapen har nyligen visat att att bära handskar och även att tjockare tyglar i allmänhet ökar bettryck.” – Paul McGreevy, BVSc, PhD, MRCVS, MACVS (Animal Welfare), Institutionen för husdjurens beteende och välfärd Science, University of Sydney (Sydney , Australien)

 

RTD-from-below-square1

 

 

  1. Blanda inte ihop bettlöst med trycklöst. Har du ridit med en bettlöst huvudlag? Tänk på att även om tyglarna inte är fästa i ett bett, är de fortfarande i kontakt med hastens huvud och orsakar ett obehagligt tryck någonstans.

 

”Oavsett om du använder bett eller inte, överförs trycket du lägger an via tyglarna till någon del av hästens huvud.” – Hilary Clayton, BVMS, PhD, MRCVS, Dipl. ACVSMR, McPhail Dressyrordförande Emerita, Michigan State University och ordförande i Sport Horse Science (Mason, Michigan)

 

  1. Lär dig känna igen mönstret i tygeltrycket för varje gångart. Du och hästen är inte statiska under ridning; ni rör er båda. Och hästens huvud rör sig avsevärt beroende på gångart. Dessa rörelser kommer att påverka trycket i dina tyglar, så kom ihåg var huvudet är vid olika tidpunkter och justera trycket därefter.

 

”När hästarna rids med kontakt i tygeln, följer trycket i tygeln ett oscillerande mönster som är olika för varje gångart. Oscillationerna beror på cykliska rörelser av huvud och hals i varje steg.”- Hilary Clayton, BVMS, PhD, MRCVS, leg. ACVSMR, McPhail Dressyr ordförande Emerita, Michigan State University och ordförande i Sport Horse Science (Mason, Michigan)

 

  1. Hindra inte hästen från att ge dig återkoppling. Det är frestande att lösa gapande munnar och höga huvuden med utrustning som tvingar våra hästar in i en form vi vill ha. Men det är att stänga en kommunikationsväg med vår tävlingskamrat.

 

”Om vi ​​hävdar vår användning av bett är etiskt, måste vi tillåta hästarna att ge oss kritiska synpunkter på tunga händer – något de inte kan när nosgrimma dras åt. Vi är åtminstone skyldiga våra hästar att uppmärksamma deras svar på bettryck. Om de säger att bettryck är outhärdligt, får vi inte förneka dem en röst ”-. Paul McGreevy, BVSc, PhD, MRCVS, MACVS (Animal Welfare), Institutionen för husdjurens beteende och välfärd Science, University of Sydney (Sydney, Australien )

 

  1. Schemalägg ett tandläkarbesök. Bra användning av tyglarna innebär att använda bettet på en sund häst. Be din veterinär att kontrollera alla tryckpunkter – kind, nacke, käke – och låt en tandläkare undersöka munhålan minst en gång om året.

 

”Att låta en hästtandläkare kontrollera hästens mun är viktigt, eftersom det kan vara smärta i munnen från att använda bettet på grund av utformning, skarpa kanter, vargtänder, etc.” – Marie Eisersiö, MSc, fakulteten för veterinärmedicin och boskapsskötsel , svenska lantbruksuniversitet (Uppsala, Sverige)

 

”Vi måste kontrollera hästens mun regelbundet efter sår. Om vi ​​notera några tecken på irritation måste vi ta itu med orsaken. ”- Janne Winther Christensen, PhD, Faculty of Agricultural Sciences, Århus universitet (Tjele, Danmark)

 

  1. Gör dina tyglar till en del av en övergripande god hästhållning. Vill du ha en lycklig häst i tyglarna? Ge honom en bra livsmiljö. Med lite kreativitet kan du återvinna dina gamla tyglar för att bidra till det allmänna välbefinnandet.

 

”Använd dem för att knyta upp din hästs stalldörr mot hagen så att det alltid är öppet. Eller knyt en morot i den ena änden av en tygel och fast den andra änden någonstans inom räckhåll för din häst så han har en smaklig leksak ”-. Uta König von Borstel, PhD, University of Göttingen (Göttingen, Tyskland)

 

10. Glöm inte ditt eget välbefinnande (och säkerhet). Ryttare kan inte rida mycket när de har      armen i mitella. Men oförsiktig användning av tyglarna har tagit många ryttare till sjukhus med  allvarliga handskador, även på juldagen. Håll dig själv och din häst frisk och lycklig genom att  visa omsorg för er båda.

 

”Grimskaft, ledrep eller tyglarna bör aldrig lindas runt fingrarna (eller armar). Denna praxis bör motarbetas. ”-Jai Chitnavis, MA MChir FRCS, Senior Consultant ortopedkirurg (Cambridge, England)

 

Om du följer dessa 10 råd kan du vara säker på att du gör ditt allra bästa för tygelrelaterat välbefinnande för hästen och har förtjänat en eloge. 

Länk till originalartikel i The Horse