Sa veterinären verkligen att hästägare ljuger? Gör vi det då?

Veterinär Mike W.Ross skriver om hur komplicerade hältutredningar kan bli när hästägaren kommer med felaktig information. Hade han varit Dr House från TV hade han sagt att alla hästägare ljuger?! Gör vi det?

Ross tycker att hältutredningar till sin natur påminner om brottsutredningar där brottsplatsen undersöks.

– Jag är en hältdetektiv! Tänk så tråkigt det hade varit om hästen hade pratat! Jag får istället hästen att tala och lämna information genom mina observationer och försiktiga palpation, det är essensen vid diagnostisering men det absolut svåraste att lära ut. 

observation visar rörlighet

observation visar rörlighet

Tränare eller ryttare hävdar att hästen är bakhalt fastän den i själva verket är framhalt enligt veterinärens undersökning. Och det krävs lite rutin för att inte hältutredningen ska övergå till armbrytning i felsökning.

Hästen är alltid objektiv enligt Ross, och det är bara via hästen veterinären kan palpera fram sann information. Tränaren beskriver hästens beteende – ”hänger på en töm”,  ”drar ett ben i svängen” eller ”har börjat stanna på hinder” vilket är bra info för veterinären.

 

När beskrivningarna övergår till ”stel i höger bak” eller ”hältan sitter högt upp” ,  början tränarens rutin ha betydelse för informationens trovärdighet, allt enligt Ross. Om en envis tränare håller fast vid att hältan sitter bak trots att den sitter fram, så blir det naturligtvis diskussioner.

– Veterinärer måste fatta att alla försöker lösa problemet  men det är inte säkert att alla runt hästen håller med om orsaken till problemet. Ibland behövs diplomati för att kommunikationen mellan veterinär och tränare ska fungera. Å andra sidan måste man ju som veterinär hålla fast vid det man kommit fram till även om det är tvärt emot vad den bestämde tränaren anser.

 

sensorbaserad rörelseanalys mäter hästens gångarter och visar även de små tidiga avvikelserna i rörelsemönstret

sensorbaserad rörelseanalys mäter hästens gångarter och visar även de små tidiga avvikelserna i rörelsemönstret

 – Veterinären måste söka så mycket information som det bara går, speciellt om problemet är komplext eller i ett tidigt skede. Videofilmer, rörelseanalyser, beteendeproblem och andra omständigheter kan vara nödvändiga för undersökningen, avslutar veterinär Ross.

 

 HÄR HOS  Horsequality SWEDEN AB kan du få hjälp att samla objektiv information som veterinären har nytta av! Vi kan bistå även vid utrustningsrelaterade problem som ex sadeltryck, bettryck eller om du själv inte är helt balanserad i kroppen vilket påverkar hästen under arbete vilket leder till osymmetrisk arbetsbelastning. Inte nog med det, vi kan även göra en utvärdering av hovstatus – usability evaluation – som är bra vid kommunikation med hovslagare och veterinär. Välkommen att kontakta oss!

Källa: Tegelstenen Diagnosis and Management of LAMENESS IN THE HORSE (Ross and Dyson, över 1200 sidor!) är rena pornografin för en som gillar att grotta ner sig i hästdetaljer. Den historiska tillbakablicken är intressant, nervblock, bränna, blistra, skruva, röntgen, magnetröntgen, ultraljud, akupunktur, biomekanik, örter, osv osv.  Oj vad det har hänt grejor under mina 40 år som hästägare! Tekniken går framåt!

/Kerstin Kemlén