Spelar det någon roll om kusken är sned i kroppen?

Kuskar med symmetriska kroppar måste helt enkelt vara bättre kuskar!  Om jag fick välja kusk utifrån kroppshållning så skulle jag utan att darra på manschetten välja den kvinna eller man som har en hållning som utstrålar balans.

Varför undrar du? Jodu, av det enkla skälet att en vind och sned kropp håller vint och snett i tömmen också, vilket innebär att belastningen på bettet blir vind och sned. Och hästen som ska gå för full maskin med ett bett som hamnat på trekvarten, blir naturligtvis störd och tvingas justera sin kroppshållning vilket leder till att den rör sig vint och snett.

Han hängde på en töm – När det pratas om entömda hästar så brukar jag roa mig med att titta på kusken istället – endera rakt bakifrån eller i profil. Gärna ta rygg på kusken och studera hur kuskens rörelsemönster ser ut.  Jag har själv varit en entömd kusk vid många tillfällen men det är först nu som jag fått tag i ett verktyg som gör det möjligt att få liksidiga körhänder igen. 

Så här ser en tygel/tömtrycksmätare ut

Är du vind och sned? – Prova titta på dig själv i spegeln – är axlarna på samma höjd och i plan med varandra? Har ena axeln fallit framåt? Ställ dig lätt bredbent med ryggen mot en vägg utan  golvlist. Rör kroppens högra och vänstra sida lika mycket i väggen? Rör höger skulderblad men inte vänster i väggen, så är det ett tecken på att kroppen inte är i balans och ej heller kan hålla balanserat och liksidigt i en töm.

Verktyget till din hjälp  – är en tygeltrycksmätare. Du fäster tömmen i sensorer och utan att titta på skärmens mätresultat försöker du hålla lika mycket i båda tömmarna. När du kikar på bildskärmen ser du om linjerna för höger och vänster töm ligger ihop. Plättlätt! Justera tömtagen och försök hitta en liksidighet. Om du är krokig som en ostkrok så kan det vara svårt att få till det och en god idé att ta hjälp med den egna kroppen.

Om man  vill ha en häst som kan prestera  och röra sig obehindrat  – så kan det vara en god ide att se till  att man själv inte är ett hinder för hästen. När ett bett ligger snett i munnen så måste hästen förhålla sig till det – oavsett om hästen skrittar hem från ett träningspass eller är full av mjölksyra på väg in mot mål i full fart. Ju mindre störningar desto bättre prestation.

Därför erbjuder vi tömtrycksmätning

Ett bett kan bara ligga mitt i munnen och belasta hästen symmetriskt – om kusken har liksidig tömföring. Ett bett som hamnar snett ger större punktbelastning och hästen måste justera huvud och hals för att försöka undvika punkttrycket. Det är därför vissa entömda hästar som tas till veterinären kan befinnas vara fullt friska – det var inget fel på hästen så då borde man ju ta kusken till vårdcentralen istället. Tänk om  det stod så här i resultatlistan…..

Kalle kusk (startförbud, uppvisande av läkarintyg med tömtrycksmätning krävs)

 

 Ville vara anonyma i hovbootsundersökningen

Inlägg skrivet av två entömda som försöker vara anonyma,  från Boden

 /Kerstin Kemlén