Därför erbjuder vi tygeltrycksmätning

Om din häst besväras av tygeltag så kommer det, förr eller senare, att påverka dig. Du kommer att tappa ryttarsjälvförtroendet vilket yttrar sig i att du upplever dig vara en dålig ryttare. Detta visar den forskning av professor emeritus Robert Cook, Tufts University, USA, gjort kring bettrelaterade problem.

 

 BILD NR 47 vitadKänner du frustration när du rider eller kör? Blir du less på hästen?  Blir du besviken på dig själv? Hittar du på ursäkter för att slippa rida/köra? Är det inte lika kul längre? Fungerar ridningen/körningen så dåligt att du överväger att sälja, betäcka, avliva eller köpa en ny häst? Känner du igen dig? OM JA – du är inte ensam!

 

 

bild 1 o 2 vitad

 

Det kanske är så att varken du eller hästen är orsaken till problemet utan bekymret sitter i utrustningen ni använder – bettet. Tygeln är länken mellan din hand och hästens mun. Hästen visar när bettet tar ont, då eftergiften varit för liten och tygeltagen oliksidiga, men hästen visar det på bytesdjurets sätt. För att ekipaget ska fungera behöver ryttare och häst kalibrera kontakten via tygeln.

 

 

 

bild 4Man kan prata om tygeltryck i kg eller Newton men det intressanta för dig som ryttare/kusk är inte kraften i din hand utan den aktuella hästens feedback på bettets rörelser i munnen.  Genom att studera hästens beteende samtidigt som tygeltrycket visas kan hästens feedback relateras till de värden som tygeltrycksmätaren visar.