Välja hovboots och boka verkning, viktigt att tajma rätt!

Ville vara anonyma i hovbootsundersökningen

Ville vara anonyma i hovbootsundersökningen

Hovboots är ett av flera alternativ när hoven ska skyddas. För bootsen gäller samma spelregler som för skor – hovkapseln måste vara verkad och i balans OCH bootsen du valt måste passa respektive hov. Så långt verkar det ju bra. Det råder dock delade meningar om hovboots verkligen kan ge det stöd som en sko kan ge. En sak är dock säker – det är inte lätt att hitta rätt boots till hästen… därför kan hovboots bli en källa till frustration. Både hos folk och fä.

Eftersom hovboots säljs i par går det inte att välja ut boots till respektive hov.  Bootsen har en generell form som variera mellan fabrikat.  Traditionell skoning erbjuder möjligheten att  justera skon efter respektive hov.

Bootsens tillpassning är A och O – hovkapseln ska passa hovdelen, ballar få plats i bootsets övre del och karledens smala hals ska också passas in.  Och så kan man justera med remmar – MEN OM bootset inte passar till hoven så blir det fel för hoven även om tanken med bootset var att skydda. 

Tidpunkten för bootsprovningen spelar roll. OM bootset provades ut på en nyligen verkad hov kommer bootset efter någon veckas horntillväxt att bli lite trångt. OM bootset valdes ut på en hov som behövde verkas kommer det efter verkning att  bli lite väl rymligt.

Oavsett om bootset passar eller inte så måste hästen acceptera vad bootset ger  – var sker överrullning, respektive landning? Kan hästen röra sig på ett naturligt sätt?  Fungerar hästen med boots, blir det  bättre eller sämre i jämförelse med  skor respektive barfota? Den som har hand om hovvården märker när något blir fel – oavsett om hästen har skor, boots och går barfota.

OM bootsen sitter på länge – eller lämnas på i timmar ute i hagen – kan tryck mot ballar och hud ge upphov till blåmärken eller skavsår och orsaka onormal tillväxt. Småsten och andra föremål kan komma in i bootsen och ligga och nöta hål genom huden och leda till inflammationer, varbildning etc. Hovboots utvecklas och nya lösningar förbättrat konceptet men det är passningen som är A och O.   Hästen måste gilla läget så länge bootsen sitter på –  oavsett hur de passar och hur de funkar att gå och springa i.

Jag har testat olika boots med hjälp av vår gode vän och kollega Iota Lilliemarck, kanske Sveriges mest erfarna inom hovbootsområdet (?) Ville undersöka hur travhästar reagerade om man tog av skorna och tränade en period med boots. Mina erfarenheter på varmblodstravare:

 

  •  – Första bekymret var att finna rätt bootsmodell till rätt hov.
  • – Och sen var ju bootsen betydligt tyngre än vanliga travskor så benpendeln blev förändrad och vissa muskler fick mer att göra.
  • – och uppe vid ”bootshalsen” låg sand och lurvade till  håret.
  •  – linjegångare med mycket god koll på benen – proprioception — tvingades justera rörelsemönster då hovbootset stack ut utanför hoven.
  •  – funkade inte på min linjegångare vid snabbjobb – 1.30 temp då de störde aktionen. Tror ej att bootsen var avsedda till det trots att en youtube filmsnutt visade en varmblodstravare med hoovboots gå ett jobb som jag klockade till 1.40 tempo. Vill du undersöka om bootsen stör rörelsemönstret på din häst så finns sensorbaserade rörelseanalysen eller videoanalys till hjälp.
  •  – testade i värmning på starthäst – nordsvensk och varmblod – som skulle starta barfota – fungerade bra, bredgångare.
  •  – Hovstimulering med hovboots  funkar bra eftersom det är 20 min skritt vid hand. Då materialet bygger upp bootset i botten, som hoven sen sjunker ner i, så är det viktigt att låta hästen ”landa” i materialet innan bootset spänns fasta. Kanske det finns en återförsäljare av vår hovstimulering i din närhet – kolla in  ViahovAB eller Iotas hovbalans

 

 

Det är bara hästen själv som kan bedöma hovbootsets värde . Så jag gjorde en liten ”hästundersökning” som gick till på följande vis:

5 hästar i samma sommarhage – av dem är det 2 som vid några tillfällen fått testa hovboots under arbete. Ena blev lurvig i håret på ballar och i karled men rörde sig ganska bekvämt, bredgångare. Den andra fick en ”vaggande gång” i trav som för att undvika att ”gå på sig” – linjegångare.

Jag går ut i hagen med ett par boots i var hand. Hästarna kommer direkt och omringar mig i vanlig ordning och är nyfiken på vad jag har i händerna. Två hästar nosar i luften lite snabbare än de andra och backar sedan diskret ut ur hästsamlingen, vänder och travar iväg med fokus riktad bakåt. Ser ut som de smiter iväg från nåt och hoppas att de inte ska bli upptäckta. De andra trängs runt mig, sniffar och snosar på bootsen. De två som försvann som en avlöning var de två herrarna som fått prova bootsen… 

 

/Kerstin