Vattenpistol – ett måste i stallet

tandtrollspistolVattenpistolen är lika viktig i stallet som hårtorken, långhalsade ketchupflaskan och gula hörselproppar. 

Hårtorken funkade alldeles utmärkt när en av hästarna plötsligt fick ett fult hålrum i tån – såg ut som det tidigare varit en blödning i väggen som efter ett yttre slag. Hålrummet var som gjort för ljusskygga mikroorganismer som gillar fukt och främmande partiklar av allehanda hittade vägen in i hålet.

För att undvika att få en ful hålvägg så tog jag hjälp av hårtorken för att blåsa torrt hålrummet och när det var gjort så pluggade jag in en gul hörselpropp för att inte sand, lera och grus skulle tränga in.Gjorde om proceduren en gång om dagen och eftersom hovväggen i tån stimuleras av varje steg och växer fort, så minskade hålrummet varje gång jag tog ett rasptag där eftersom mikroorganismerna inte kunde underminera ”grottaket”. Fort var det fixat!

Här är hästarna vana vid att jag spolar ur deras munnar med vattenslangen men det funkar ju inte om jag ska blanda i något i spolvätskan.

Tidigare har jag haft en långhalsad ketchupflaska som jag blandade spolvätskan i när jag höll efter en tandfraktur på insidan av tandraden på en häst. Funkade alldeles utmärkt och idag har tanden sedan länge vuxit ut och det finns intet ett spår efter den skadan.

Nu i dagarna har hästtandläkaren hittat tandtroll  – ” bägarkaries” – långt inne i kinden på tändernas utsida. Jag har förklarat krig mot tandtrollen men har ingen tidigare erfarenhet av dylika ting så det blir intressant att se om det går att motverka utbredningen genom daglig beskjutning med vattenpistol. Svaret får jag lagom till jul – har tänderna vuxit mer än tandtrollen spridit sig?

Vattenpistolen är en fantastisk manick som är kopplad med en slang till ett  ”magasin” där det ryms några deciliter blandad spolvätska. Magasinet går att haka fast i byxlinning om man är en liten unge men jag hakar fast deti halslinningen på T-shirten och får ena handen fri. Själva pistolen har bra tryck – skjuter lätt flera meter  – så det är enkelt att med den fria handens pekfinger hålla ut mungipa och kind och ”tömma magasinet” längsefter utsidan på tänderna längst in. Funkar bra att beskjuta tändernas insida också.

Priset var rena fyndet – 30 spänn!

 /Kerstin Kemlén