Macel sadlar

Sadelmäster Philippe Guillot de Sadiraut, f d ecuyer på Saumur, revolutionerade ridsporten med konceptet close contact när han designade Macelsadlarna. 

Såväl sadlar som tillbehör tillverkas i miljömärkt kalvskinn i s k ”full grain aniline”. Sadlarna har permanent stoppning med stötabsorberande paneler, anatomiskt utformad bossa och en patenterad, lätt och flexibel bom tillverkad i laminerad, stålförstärkt björk.

Sadeln är lätt, den väger kring 5 kg, och har en funktionell, tidlös design. 

Balans

Sadelns konstruktion och designen av utformningen av bossorna gör att den ligger still på hästryggen. Stoppningen kan inte tryckas åt sidan och med det håller sig sadeln bättre centrerad över ryggen.

I och med att Samban har ett öppet säte, enkelkåpa, tunna bossor och små knästöd förmedlas det som händer i hästens kropp via sadeln till ryttaren och på samma sätt kan hästen känna av ryttaren. Sadeln erbjuder goda möjligheter för ryttaren att träna på sin egen självbärighet. Det finns inget i sadeln att ta stöd mot, inget högt bakvalv att pressa sätet mot och heller inga stora knästöd för knäna att söka stöd mot (och med det pressa sätet bakåt).

Varför har jag valt Samba?

När jag var elev hos Rune Olofsson i Sollebrunn på 90-talet hade han en äldre fransk sadel som användes vid ridning. Den sadeln var aldrig i vägen, det var en dressyrmodell som fungerade bra även de gånger vi hoppade. Jag tog aldrig reda på vilket märke det var och när jag själv köpte sadel blev det en Hubertus allround med ett öppet säte och små knästöd så jag var nöjd.

När det flera år senare kom in en ny häst i mitt liv blev det aktuellt med en ny sadel och det var som att öppna Pandoras ask. Jag hade helt missat utvecklingen av sadeldesignen från relativt öppna säten till allt djupare säten d v s höga bakvalv.

När jag 2017 ordnade den första Science of Motion kursen hemma fick jag låna en Macel Samba av Maria Virgin, återförsäljare i Stockholm, och att rida i den gav mig en ny upplevelse av närvaro och känsla.

Jag tror att en del av svaren till den närvarokänsla Samban ger ligger i design och val av material. Samban, precis som övriga Macel sadlar, har permanent stoppning med stötabsorberande paneler, en anatomiskt utformad bossa och en patenterad, lätt och flexibel bom tillverkad i laminerad, stålförstärkt björk.

Svikten i bommen gör att sadelns följer ryggens kurvatur istället för att lägga sig som en bro mellan framdelen och bakdelen av ryggen det gör att den behåller bärigheten under sätet genom att den fördelar ryttarens tyngd jämnt över hela anläggningsytan.

Min Samba (MW) har rest med mig till Sydafrika och Norge och har förmågan att passa de flesta hästar oavsett ras eller form på överlinjen och att ge ryttaren en väl balanserad sits.

Pris, garantier och efterköpsservice

Priset på Macel Samba sätts i euro och påverkas av valutakursen.

Grundpriset är idag (29 september 2020) för en Samba med lillkåpa över stigläderkrampan är 4 150 euro.
För en Samba S är priset 4 350 euro.

Sadeln säljs med 5 års garanti för tillverkningsfel, dock ersätts inte skador som kan anses vara normalt
slitage. Skulle sadeln inte passa hästen vid leverans görs en kontroll av hästens mått tagna vid
tidpunkten för beställning och utifrån dem och nya mått görs en justering.

Macel är måna om att sadeln ska passa hästen den är avsedd för. Byter du häst finns det vissa möjligheter att ändra sadeln så att den passar din nya häst.

Du kan provrida en Samba i storlek MW och W.


Du hittar alla modeller och färger samt tillbehör från Macel på deras hemsida https://www.macel-sellerie.com/en/

Macelsadlarna rekommenderas av Jean Luc Cornille och mer finns att läsa om du följer länken.

Macel sadel
Macel sadel