Välkommen till Horsequality Sweden AB!

Tiden går och ibland behövs det en storstädning och i vissa fall rent av en renovering och i år var det dags för hemsidan att få en genomgång av Staffan Lind, Editerat. Precis som livet självt tar jobbet aldrig slut men det känns bra att äntligen ha en lättsurfad, mobilanpassad hemsida med uppdaterat innehåll.

I detta första inlägg vill jag börja med att presentera företaget Horsequality Sweden AB eller HQ som det också kallas. Företaget startades 2013, i början var vi två delägare men sen 2015 driver jag, Maria Bucht, företaget på egen hand och utgår från Börjelsbyn, strax utanför Kalix.

Verksamheten som bedrivs under HQ flaggan är en spegling av min egen resa utefter Hästens väg. Hela mitt liv har cirkulerat kring hästar, som liten var det min pappas morbröders arbetshästar som tålmodigt (och ibland mindre tålmodigt) fick agera ridhästar. Jag började på ridskola och efter kanske 18 år som ridskoleryttare köpte jag mina första hästar 1992, ett sto med föl. Samma är betäckte jag stoet och året efter hade jag tre hästar.

Under resan utefter Hästens väg har jag upplevt mycket, många underbara ögonblick och några svidande erfarenheter av att ha genat i kurvor och kraschat i diken. Min första häst Sandina var den som öppnade mina ögon och lade om kursen för min resa på Hästens väg, hon visade mig att den ridning jag lärt mig på ridskola lämnade en del övrigt att önska.

Mina svidande erfarenheter har gjort att jag sökt lösningar på mina egna och mina hästars bekymmer och det har lett till att jag utbildat mig inom många olika områden. Det jag aldrig har gjort är att tävla…eller förresten, jag har tävlat en gång, i körning, på Wången. Vi var fem goda vänner som hade en privat kurshelg med Alf Olofsson och han såg till så att vi hade en tävling i precisionskörning – och jag vann.

I mitt sökande efter kunskap, bra kunskap har jag varit årselev hos Rune Olofsson, Sollebrunn. Rune tog emot och körde in och red in unghästar, många av dem var sk problemhästar och jag lärde mig en bra metodik för just inkörning av hästar. Rune var duktig kusk, han körde t ex in kronprinsessan Victorias lipizzaner hästar och i sin ungdom red han fälttävlan på landslagsnivå.

Väl tillbaka i Norrbotten har kunskapstörsten gjort att jag bjudit upp instruktörer och arrangerat kurser under många år. Första kursen i Centrerad Ridning arrangerade jag i 1996, efter att ha träffat Lotta Månsson på Hästen i Mittnorden på Wången 1995. Sen rullade det på med Brita Forsström och Gloria Pullan, båda lärare i Alexanderteknik. Gloria har ridit för Sir Charles Harris, den förste som fick treårig utbildning på Spanska ridskolan i Wien som icke Österrikare. Ed Dabney kom under några år och gav både Horsemanship och ridkurser. Ed blev en mycket eftertraktad instruktör i Finland och det var via honom som min debut som ridinstruktör blev utomlands!

Ed rekommenderade mig till en av sina finska kursarrangörer och en sommardag 2015 åkte jag till Henna Koskinen i Luosto för första gången och sen har det rullat på med hästrelaterade kurser i England, Sydafrika, Sverige och Norge.

2015 blev jag elev för Jean Luc Cornilles program In Hand Therapy Course (IHTC) och 2017 – 2019 har Jean Luc Cornille varit i Kalix och undervisat i ridning utifrån sitt koncept Science of Motion (SOM). SOM har tillsammans med Alexandertekniken verkligen förändrat mitt sätt att se på och undervisa ridning.

Ytterligare något som format min undervisning är att jag fått möjlighet att studera effekterna av människans aktivitet med häst via Whole Horse Dissection clinics med Ivana Ruddock Lang. Efter att jag varit på två kurser i Skåne bjöd jag upp Ivana att hålla en tredagars dissektionskurs hemma hos mig hösten 2018. Alla som har något med häst att göra borde gå en dissektionskurs! Rids hästen fel så lämnar det spår i hästens kropp!

När jag blev färdig lärare i Alexanderteknik 2003 så föreläste jag på temat Bli en trevlig börda för hästen att bära – liksidighet och rakrikning är lika viktig för ryttaren som för hästen.

Då var inställningen fortfarande att ridning handlade om att utbilda hästen. Centrerad Ridning introducerade ett nytt tänk, ett som baserade sig på ryttarsymmetri. Sally Swift, grundaren av Centrerad Ridning, arbetade med sig själv och sin kropp med Alexanderteknik. Gloria Pullan träffade Sally i England och till Gloria sa Sally att hon hade Alexandertekniken att tacka för sitt liv. 

Grunden för HQ är kunskapsspridning. När jag undervisar ryttare vilar undervisningen på Alexanderteknik och Science of Motion. Min lojalitet är hos hästen. Det är du som ryttare som avgör hästens livskvalitet och jag hjälper dig att bli den bästa ryttaren din häst kan ha. Det finns goda skäl för dig som rider att utbilda dig. Hästens främsta skydd är dina kunskaper. 

Jag avslutar med ett citat av Maya Angelo ”Gör det bästa du kan till du vet bättre. När du vet bättre,
gör det bättre.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 × två =