Nybörjare eller ombörjare

Det är en stor skillnad att vara nybörjare jämfört med ombörjare och det på flera sätt.

Som nybörjare är du ett oskrivet blad, allt du gör gör du från början och med en bra lärare kan det gå snabbt att inhämta nya kunskaper. Jag minns en vuxen nybörjare som på rekordtid lärde sig rida och som med stor förtjusning under en lektion utbrast.- Gör jag en vikning nu?! Han hade allt att vinna och inget att förlora, det är nybörjarens privilegium.

Som ombörjare är utmaningen större, på flera plan.

Att lära om är svårare än att lära nytt därför att du får kämpa med det som kallas gammal vana. Eftersom du redan har viss kunskap i ämnet, har du lagt dig till med reflexer som gör att du med automatik agerar när något händer.

Ibland är du medveten om dina reflexer, ibland är du det inte och det senare kan ställa till det. Såg en lektion där ridläraren ville att eleven skulle höja handen och eleven höjde handen men tog den samtidigt bakåt. – Nej, sa ridläraren, inte så. Jag vill att du höjer handen. Varvid eleven gjorde samma rörelse igen. Så höll det på till dess ridläraren gick fram och visade eleven vad som i själva verket hände med händerna, först efter det kunde hon höja handen utan att samtidigt dra i tygeln.

Du kan nämligen bara ändra det som du är medveten om.

När du väl blir medveten om allt det du gör ”när du ingenting gör” stöter du på nästa utmaning. Intellektuellt är du med i matchen men din kropp vägrar hänga med på det nya. Den stretar emot. Jag har hört att det tar 10 000 repetitioner att befästa en vana. Om den vanan visar sig vara något vi behöver ta itu med tar det 10 000 repetitioner att jobba bort den och 10 000 till att befästa en ny vana.

För dig som vill bryta en vana är det en fråga om att skaffa dig en plan, envist och oförtrutet säga nej till den första impulsen och ge dig själv direktiv för din planerade väg. Fummel och fel hör till den delen av uppgiften, då är det bra om du kan sudda ut rätt-fel tänket inom dig och i stället se det som ett experiment. Blev resultatet av ditt experiment det förväntade?

F M Alexander har sagt
”If you stop doing the wrong thing the right thing does itself.”

När du vet vad du vill, har klart för sig hur du ska göra det och lyckas hindra dig själv från att fastna i någon gammal vanefälla – då kan det faktiskt bli så att det du vill görs åt dig och allt bara fungerar, helt utan ansträngning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

nitton − fjorton =